Foto Thomas Segers Oss
AI in de Bouw: Verduurzaming en Innovatie bij de 29e editie van Open Coffee Bouw in Dome-X

AI in de Bouw: Verduurzaming en Innovatie bij de 29e editie van Open Coffee Bouw in Dome-X

1 juni 2023

Foto: Thomas Segers

Bij de recente 29e editie van Open Coffee Bouw in Dome-X werd een masterclass gegeven door Professor Dr. Max Louwerse, een expert op het gebied van Cognitive Psychology and Artificial Intelligence aan de Tilburg University. De focus van deze masterclass lag op de impact van AI en hoe het kan bijdragen aan het verduurzamen van woningen. Samen met de deelnemers werd er gebrainstormd over de potentie van AI en hoe datastromen intelligenter kunnen worden gemaakt, vergelijkbaar met de ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie.

Professor Louwerse, tevens een van de initiatiefnemers van Spacebuzz, een project van astronaut André Kuipers, heeft een nagebouwd ruimteschip gecreëerd waar kinderen via Virtual Reality (VR) een ruimtereis kunnen ervaren. Dit unieke project stelt kinderen in staat om de magie van de ruimte te beleven zonder daadwerkelijk de aarde te verlaten. Op zaterdag 17 juni zal de Spacebuzz aanwezig zijn bij Dome-X tijdens de Dag van de Techniek, zodat kinderen deze buitengewone ervaring zelf kunnen beleven.

De toepassing van AI in de bouwsector biedt talloze mogelijkheden, met name op het gebied van verduurzaming. Slimme technologieën kunnen worden gebruikt om energieverbruik te optimaliseren, duurzame materialen te identificeren en energie-efficiënte bouwprocessen te ontwikkelen. Door middel van geavanceerde algoritmen en analyses kunnen AI-systemen patronen herkennen en voorspellingen doen, wat resulteert in slimmere en efficiëntere besluitvorming.

Een belangrijk aspect van verduurzaming is het verminderen van de CO2-uitstoot. AI kan helpen bij het identificeren van energieverspillende gebieden in gebouwen en woningen, waardoor energie-efficiënte oplossingen kunnen worden geïmplementeerd. Door het gebruik van sensoren en gegevensverzameling kunnen AI-systemen real-time monitoring bieden en automatisch reageren op veranderingen in energieverbruik. Dit draagt niet alleen bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor huiseigenaren.