Helpen Robots en statushouders het tekort aan technici in de bouw- en installatiebranche?

Helpen Robots en statushouders het tekort aan technici in de bouw- en installatiebranche?

1 januari 2023

Het was Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie Techniek Nederland die de knuppel in het hoenderhok gooide. ‘We moeten het tekort oplossen met onder andere meer inzet van robots en statushouders, anders stevenen we af op een regelrechte ramp’, aldus de voorman. Tot en met 2030 zijn er 60.000 extra technici nodig. Nu al moeten we basisschoolleerlingen enthousiasmeren om hun toekomst te zoeken in een technisch vak, waardoor er behoefte is aan onorthodoxe aanpakken. Het huidige onderwijs systeem zal daarin actief in mee moeten bewegen, anders moet het bedrijfsleven zelf het initiatief nemen. In de ICT sector zie je interessante disruptieve voorbeelden ontstaan, door al vroegtijdig te participeren om in het basisonderwijs met games vaardigheden te ontwikkelen. 

Tijdens de 27e Open Coffee Bouw staan we in Dome-X stil bij deze interessante ontwikkelingen en willen we nog veel meer horen over de urgentie rond de instroom van technici. Daarvoor hebben we inleider Martijn Bos van Unsesco Learning Cities Oss uitgenodigd en we voeren het debat met Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.

Gastsprekers: Martijn Bosch en Doekle Terpstra
Datum: woensdag 25 januari 2022
Tijdstip: inloop 8:30 uur en start plenair programma 9:00 uur.
Locatie: Dome-X, Kanaalstraat 13, Oss
Inschrijving: gratis maar wel verplicht (tot de voorraad strekt).

Sinds juli 2014 is Open Coffee Bouw verbonden aan diverse programma’s binnen de energietransitie. In samenwerking met partners en het netwerk worden vraagstukken uitgediept in de live-update debatten van Open Coffee Bouw.