Ruth mourik
Masterclass over opzet en learnings van de proeftuin Drenthe Woont Circulair

Masterclass over opzet en learnings van de proeftuin Drenthe Woont Circulair

22 november 2023

Tijdens de 31e Open Coffee Bouw hebben we een fascinerende masterclass gevolgd, geleid door Ruth Mourik van DuneWorks. De sessie richtte zich op het ontwikkelen van ecosystemen in proeftuinen en het opzetten van pilots. Voor degenen die geïnteresseerd zijn, Ruth's presentatie is [hier] te downloaden.

Ruth heeft een belangrijke rol gespeeld in de proeftuin 'Drenthe Woon Circulair', waarin acht woningbouwcorporaties en diverse marktpartijen samenwerkten. De opgedane kennis en ervaringen zijn gebundeld in twee leerboeken: 'Leerboek Programmateams' en 'Leerboek Bouwteams'.

Deze samenwerking heeft geresulteerd in verscheidene circulaire bouwprojecten, zoals de nieuwe woningen aan de Roelof Tuinstraat in Valthermond, ontwikkeld door Woningbouwcorporatie Woonservice. Ook heeft de Borkgroep een circulaire hub gecreëerd in Stuifzand, Drenthe. Woningbouwcorporatie Actium en partners hebben samen Consortium Plan C opgericht, gericht op het ontwerpen van sociale, deelbare en schaalbare circulaire woningen.

Peter Linders werkt samen met Ruth aan het Uptempo-programma van TKI Urban Energy, gericht op circulaire renovaties en de ontwikkeling van een circulaire kennishub in Oss, in samenwerking met de gemeente en studenten van HAN. Voor degenen die interesse hebben om deel te nemen aan deze community, kunnen zich aanmelden via [ruth@tki-urbanenergy.nl].