Hendriks Avans  WikiHouse 24 3892 2
WikiHouse: Zelfbouw Revolutie en Lessen tijdens OpenCoffeeBouw van 11 september

WikiHouse: Zelfbouw Revolutie en Lessen tijdens OpenCoffeeBouw van 11 september

26 juni 2024

WikiHouse: De revolutie in zelfbouw en de lessen uit de eerste proefprojecten Het WikiHouse bouwsysteem heeft de bouwwereld op zijn kop gezet met zijn open source benadering.


Het concept is eenvoudig: download een ontwerp of maak er zelf een, laat de onderdelen uitfrezen en zet het bouwpakket in elkaar. Bij Spark en studenten van Avans Bouwtechniek hebben ze dit concept omgezet in realiteit en bij Dome-X hebben ze laten zien hoe het werkt. Tijdens Open Coffee Bouw op 11 september delen Vincent Muller van WikiHouse en Nick Gevers van Hendriks Bouw- en Ontwikkeling hun ervaringen met het WikiHouse bouwen. Ze benadrukken het belang van het open source karakter van WikiHouse, waarbij ontwerpen gemakkelijk gedeeld en aangepast kunnen worden. Hendriks Bouw en Ontwikkeling, in samenwerking met Avans Hogeschool en andere partners, onderzoekt de mogelijkheden van het modulaire houten bouwsysteem van WikiHouse voor seriematige bouw in Nederland. Dit innovatieve systeem biedt tal van voordelen, waaronder ecologisch verantwoorde, betaalbare en snel te realiseren bouwwerken. Het gebruik van CNC-machines om onderdelen uit multiplex te frezen en het eenvoudige montagesysteem zonder schroeven of spijkers maken de bouw efficiënt en foutloos.

De OpenCoffeeBouw met dit thema is op 11 september
Deze masterclass is gratis, maar niet vrijblijvend.
U schrijft zich in en bij verhindering meldt u zich af bij programmamanager Peter Linders via plinders@dome-x.biz

  • Datum 11 september 2024
  • Tijd: 8:30 - 10:30 uur | inloop 8:30 uur en start masterclass 9:00 uur.
  • Locatie: Dome-X, Kanaalstraat 12b, Oss

Inschrijven Open Coffee Bouw 11 september 2024

  • Inschrijving: gratis maar wel verplicht (tot de voorraad strekt). Indien verhinderd verplichte afmelding.

Demowoning in Dome-X


Een van de hoogtepunten van het onderzoek is de demowoning, ontworpen door studenten van Avans Hogeschool, die tot december te bezichtigen is in Dome-X in Oss. Deze samenwerking tussen Hendriks en de studenten biedt niet alleen een leerzame ervaring voor de studenten, maar ook waardevolle inzichten voor het project. De eerste resultaten van het project tonen veelbelovende perspectieven voor grootschalige prefabricage en seriematige bouw, wat van belang is gezien de uitdagingen in de bouwsector. Hendriks ziet in de samenwerking met WikiHouse een kans om innovatief en duurzaam te bouwen, en speelt hiermee in op de groeiende vraag naar circulaire en biobased bouwmaterialen. Na december zal de demowoning verhuizen naar Living Greenlab in Den Bosch voor verdere tests op onder andere akoestiek en brandwerendheid. Dit zal bepalen of WikiHouse een geschikte aanvulling is op het conceptenaanbod van Hendriks.